Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Ramazan ve orucun anlamı.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 3/11/2024 10:28:25 AM


.
RAMAZAN AYI VE ORUCUN ANLAMI
"Şükürler olsun bu yıl da Ramazan ayının güzelliklerini idrak ediyoruz. Duyan, düşünen, hisseden insanlar için Ramazan ne mübarek bir aydır. Bu ayda bütün güzellikler kâinata dolar, bu ayda rahmet kapıları açılır. Bu ayda bolluk, bereket ve ilahi ihsanlar bütün kapıları çalar. Gönül dünyalarını arıtarak, temizleyerek bu aya lâyık olduğu değeri verebilenler ne mutlu insanlardır.

Yüce Peygamberimizin bir Hadis-i Şerifi var, şöyle buyuruyorlar: “İçinizde öyle kimseler var ki onların tuttuğu oruç yalnız sabahtan akşama kadar midelerini aç bırakmaktan ibarettir.” Önemli olan aşk ile, şevk ile, heyecan ile bu mübarek ayın bütün günlerini, bütün saatlerini, bütün dakikalarını değerlendirebilmektir.

Yüce Peygamberimiz, bir başka Hadis-i Şerifinde “İki günü birbirine eşit olanlar ziyandadır.” buyuruyor. Öyle oruç tutmalıyız ki her gün, her saat, her dakika daha iyiye, daha güzele, daha mükemmele gidebilmek için kendi kendimizle yarış halinde olmalıyız. İnsanlara hitabımız bu mübarek ayda daha bir güzelleşmeli, daha yumuşamalı, daha İslamî bir inceliğe kavuşmalıdır. Cenâb-ı Hak, Hazret-i Musa’yı firavunu Hak’ka davetle görevlendirirken “Ya Musa, firavunla konuşurken yumuşak ve tatlı söyle.” buyurur (Tâ-Hâ, 44/20).

Biz de kiminle konuşursak konuşalım her zamankinden daha ince, daha saygılı, daha edep dolu olmalıyız. Bazı kimseler vardır, oruç tuttuklarını sanırlar. İşyerlerinde mâiyetlerine karşı barut gibidirler. Mübareklerin yanlarına yaklaşılmaz. Bağırırlar, çağırırlar, hakâret ederler, söverler, akla hayale gelmedik kabalıklar yaparlar. Onlara sorarsanız oruçludurlar ve bu çirkinlikleri kendilerinde hak olarak görürler. Eve geldikleri zaman sanki alev fışkıran bir makine gibidirler. Eşlerine karşı, çocuklarına karşı o kadar zalimce davranırlar ki o garipler köşelerine çekilir, sessizce ağlarlar. Bunlar bazen mâlum nedenlerle Ramazanın gelmesini bile istemezler. Oysa Ramazanı sadece belli saatler içinde aç kalmak olarak düşünenler ne kadar zavallı insanlardır. Biz, her zamandan daha çok bu ayda edepli, saygılı, dikkatli olmak zorunda değil miyiz?"
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]