Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : “Her dem taze doğarız, bizden kim usanası” .
Gönderen : İbrahim Aşkar
Tarih : 12/7/2016 7:58:19 PM


.


Muhterem efendim,




Zamanın göreceliği olduğu konusu Einstein'ın görecelik kuramı ile ortaya çıkmış olup, o döneme dek insanlar zamanın göreceli bir kavram olduğunu ve değişkenlik gösterebileceğini bilmiyorlardı. Albert Einstein, görecelik kuramı ile bu gerçeği açık olarak ispatladı. Zamanın, kütleye ve hıza bağımlı olduğunu ortaya koydu.



Kuran'da ise bu gerçek yüzyıllar önce haber verilmiştir. Kuran-ı Kerim ayetlerinde zamanın izafi olduğunu gösteren bilgiler vardı. Bu konuyla ilgili bazı ayetleri şöyle sıralayabiliriz:


Gerçekten, senin Rabbinin Katında bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin yıl gibidir. (Hac Suresi, 47)


Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O'na yükselir. (Secde Suresi, 5)


Melekler ve Ruh (Cebrail), O'na, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir. (Mearic Suresi, 4)



Kuran'da böylesine açık bir şekilde zamanın göreceliğinden bahsediliyor olması, onun İlahi bir kitap olduğunun önemli delillerinden biridir.Burada önemli olan insan hayatının da aslında ne kadar kısa olduğudur.



Kıyamet saatinin kopacağı gün, suçlular, tek bir saatin dışında (dünya hayatı) yaşamadıklarına and içerler. İşte onlar böyle çevriliyorlardı.” (Rum Suresi, 55)



Bize uzun gibi gelen şu dünya hayatı aslında öbür dünya zamanına göre sadece bir saatten ibarettir. Bunu şu anda anlamasak da öldükten sonra çok iyi anlayacağız. Yani elimizde sonsuz hayatımızı belirleyecek sadece bir saat var. Yılların dakikalardan, günlerin ise saniyelerden de kısa olduğu bir saat.


Zamanın bu kadar kısa olması bana Peygamberimizin bir hadisi şerifini hatırlatıyor .“İnsanlar öbür dünyada mutlaka pişmanlık duyacaktır.Kötüler iyilikle ömürlerini geçirmedikleri için, iyiler ise neden daha çok iyilik yapmadıkları için pişmanlık duyacaklar”



İnsanın bir saate karşılık sonsuz hayatının belirlenmesi en ağır imtihan olsa gerek. Bunun gerçekten farkında olan bir insan için bu dünyada kaybedilecek bir saniye bile yoktur.



Sonsuz sevgi ve saygılar


İbrahim Aşkar




--------------------------------------------------------------------------------


Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :


Sayın İbrahim Aşkar,


Kıymetli yavrum, zamanın göreceli oluşu nice düşünen kafayı uykusuz bırakıyor. Hayat böyle yavrum. Yunus bir şiirinde


“Her dem taze doğarız, bizden kim usanası”


diyor. Her an hayat değişiyor, biz de değişiyoruz. Ama değişmeyen bir tek şey var: Allah’ın ve Peygamberin getirdiği kanunlar. İsteyen onlara göre yaşar, isteyen nefsine göre. Din gününde herkese hayatlarının hesabı sorulacaktır. Allah cümlemize aklımızı başımıza toplayıp kıymetli hizmetler yapmayı, ibadetlerimizi aksatmamayı nasibetsin.


Selam, sevgi ve saygı ile.


Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhlarına Fatihalarla...


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]