Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Yaşamayı sanat haline getirmek...
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 8/2/2022 11:30:33 AM


.

RAHMET MEMBAI, YÜCELER YÜCESİ PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.)
"Hocam Münir Derman Hz, "Bulunduğumuz herhangi bir yerde Resulullah Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam Hz'ne dil uzatıldığını duyarsak hemen gardımızı alacağız ve bütün varlığımızla buna mani olacağız. Bunun için gerekirse ölümü göze alacağız." derdi.

Ona karikatürle dil uzatan adam sonra cayır cayır yandı biliyorsunuz. Demek ki Allah da Resulünü savunuyor."

Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***


SENİ HER AN TAKİP EDEN VAR, SANA TANIDIĞI SÜREYİ İYİ KULLAN
"Her birimizin nice hataları, kusurları, günahları var. Ama Cenab-ı Hak bunları yüzümüze vurmuyor işte. Settar olan Allah yine burada kusurlarımızı gizleyip, ayıplarımızı örtüyor. Niçin? Hikmeti, sırrı şu: Cenab-ı Hak kuluna bir süre verir, pişman olup tevbe etmesi, ALLAH’ına sığınması için.


“Allah’ım beni bir an, bir andan da kısa bir zaman nefsime bırakma.” Hadis-i Şerif


Önemli olan bize tanınan süreyi güzel kullanmaktır. Basket maçlarında bile mola alır almaz, basket koçları takımını toplayıp o daracık zamanda taktik verip, kritik yapıyor ve takımını maça hazırlıyor. Bizim de, bize verilen bu zamanda, ben ben ben demeyi bırakıp, bu hatalarımdan nasıl kurtulabilirim diye nefs muhasebesi yapabilmemiz, kendimizi düşünerek, toparlanmamız gerek."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

NEREYE BAKARSAN BAK ALLAH'IN YÜZÜNÜN BİR YANSIMASI ORADADIR
"Vahdet-i Vücut görüşüne göre tüm kâinat Allah’ın zahir tecellisi. Mesele nakışta, nakkaşı görebilmek! Biz genelde nakışta takılıyoruz. Bir insanda maddi veya manevi güzellik, çok nadir insanlarda da maddi ve manevi güzellik olur. Eserden müessire geçiş çok önemlidir. Anadolu insanının kendine has gelenekleri vardır.

Eskiden mahalle aralarında yaşlı teyzeler kedilere sürekli yemekler verir, doyururlardı... O güzel kedilere bakıp, Oy Kurban diye bağırır, sevgilerini haykırırlardı, onu içine sindirebilmek için uzun uzun seyrederlerdi. Her olayda eserden müessire, nakıştan nakkaşa intikal olursa, “Ne yana bakarsan bak, Allah’ın vechi oradadır” Ayetini yaşayabiliriz. Taşta, toprakta, dağda, taşta, balıkta, kuşta görebiliriz.

Bu hali her an yaşayabilmek için, o bakış açısını her an yakalayabilmek, o coşkuyu muhafaza etmeye çalışmak lâzım. Genellikle soyut ALLAH kavramı vardır. Ama eserden müessire geçişte hayat çok anlam kazanıyor. Güzellik kazanıyor. O, “Oy kurban” demiş, kimi de “Vay anasına” diyor!...Münir Bey’e sormuşlardı, “Sübhanallah’ın başka bir şekilde ifadesi nedir?” diye. Münir Bey tebessüm etmiş, gözlerini iri iri açmış, ‘Şöyle yürekten “Vay Anasına” dersiniz’ demişti..."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

KENDİNLE DİDİŞMEYİ BIRAK...
"Bir kusurumuz, bir ayıbımız oldu. Sittin sene ah, vah dersek, biz ne zaman o hali atıp güzellikleri yaşayacağız? Yarayı sürekli kaşıyıp kanatmanın anlamı yok. Hepimiz alışkanlık haline getirelim. Dün yaşandı bitti. Bugün önemli, bu an önemli. Dün geçti artık. Şu anda hayatımızda bir devrimi başlatabiliriz. O halde ne duruyoruz?"
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

SEVGİN NE KADAR?
"Bir insan hayatta sevgileri kadar vardır. Yeryüzünde ne kadar insan, bitki, eşya, hayvan varsa biz onların hepsini sevgiyle, saygıyla kucaklamak zorundayız. Onlar da bir bütünün cüzleridir. Sevgilerimiz azaldığı, yok olduğu nispette biz de o kadar yok ve sıfır oluruz. Sevgilerimizi artırdığımız nispette varız ve mutluyuz ve insanız."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

AKRABA KAN BAĞINDAN OLAN DEĞİL SANA RUHEN EN YAKIN OLANDIR
"İnsan olanın hayatta aradığı şey, biraz huzur, biraz sükun, biraz güzellik. İnsan daha gençliğinde, hayat arkadaşını seçerken bunu düşünmeli. Çok önemli bu konu... Oğlan zengin mi, kız güzel mi? Şimdiki zamanda soru bu... Oğlan zengin ve züppe, kadın güzel ve mağrur. Yere batsın bu zenginlik, bu güzellik. İnsanın aradığı biraz sükun, biraz huzur. Ben bütün hayat yoldaşlarımı pozitif insanlardan seçtim. İsterse akrabam olsun, gitmem.

Akraba, kan bağından olanı değil, insana ruhen yakın olanıdır. Bana en yakın olanınız, bana ruhen en çok benzeyeninizdir. Birçok insanların başına belâ, bugün akrabaları yüzünden geliyor. Ben bir güzelliği yaşamak, hissetmek istiyorum. Niye gideyim de o insanlarla ruhi dengemi bozayım?"
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

CENNET BU DÜNYADA YAŞANMAYA BAŞLAR
"Şu dünya hayatımız cennet huzuru, mutluluğu içinde geçerse, emin olun ki ahiretimiz de cennet olur. İnsan hayatını güzelliklerle geçirirse, kabirde böcekler onu yemekten haya ederler.Benim yaşama sanatını sizlere öğretmeye çalışmamın sebebi ne sanıyorsunuz? Yaşama sanatı ne demek? Bu sorunun cevabı “Ey kulum, Ben seninleyken, sen kiminleydin?” sorusuna verilecek en güzel cevaptır."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

MARİFET YOLU...
"Marifet, mana yolunda en ileri aşamadır. Hayallerinle bile kimseyi kırmamaya, incitmemeye dikkat edeceksin ve bütün kainatla barış, biliş içinde yaşayacaksın. "Her gördüğünü Hızır, her geceni Kadir" bileceksin. Şartlar ne olursa olsun şikayet etmeyeceksin. Kelamı Hak'tan alacaksın. (Söyleyene değil söyletene bakacaksın)"
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

"Genelevde çalışan bir kadın bile görsen onu ayıplama. Ona hayır dua et."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

ÖLÜMDEN NE KORKARSIN...
"Öyle bir hayat yaşayalım ki yaşamakla ölmek aynı güzellikte olsun. Çünkü nasıl olsa insan ektiğini biçecektir. Güzel bir hayat yaşamışsa ölmekten neden korksun..."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

KENDİ KENDİNE YARDIM ET
"İngilizlerin bir atasözü var: "Kendisine yardım etmeyen Allah da yardım etmez." diyorlar. Bu söze bayılıyorum.

İnsan, yaradılış amacına uygun, temiz bir hayat yaşayarak kendi kendisine yardım etmiş olur."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

SENİ ARAMAYANI BIRAK... GÖRÜŞMEK İSTEMEYENE ISRAR ETME...
"Her şey karşılıklıdır. Sevgi de karşılıklı olmalıdır. Yoksa o bir ruh hastalığıdır. Allah bile karşılık bekliyor: "Kulum Bana bir adım gelirse ben ona on adım giderim." Buyuruyor. Demek ki ilk adım kuldan gelecek."
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

AŞKIN NE KADAR?
"Bir filmde başrol oynamayı herkes ister ama bu bir kişiye nasip olur. Ledün ilmine sahip olabilmek için önce Allah'a aşık olmak lazımdır. O'nun için hiç çekinmeden ölümü göze alabiliyor musun?"
Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.


***


LEDÜN İLMİNE DAİR...
"İlmi Ledün, ancak bir manevi büyükten öğrenilir. Kitaplardan okuyarak öğrenilmez, sözle değil gönülden gönüle aktarılarak öğretilir. Ledün, hayatın sırrı demektir. Ölmeden önce insana hakikat perdesi aralanır.

Hz. Ali, (Radiyallahu Anh), "Ben, görmediğim Allah'a tapmam." buyuruyor. İlmi Ledün ile Allah'ı görürsün. Bu ilmi öğrenebilmek için birçok merhaleleri aşmış olmak gerekir.

Muhterem Sabri Tandoğan Hocamıza burada soruyoruz:

-Efendim, bu merhalaleri açabilir misiniz?

-Hayır, yavrum, açamayız.

Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

***

NASIL YAŞADIĞINA DİKKAT ET, ÇÜNKÜ....
"Nasıl yaşarsak öyle ölürüz. Son nefes çok önemlidir. O son nefeste bir ömür boyu kazanılanlar kaybedilebilir, kaybedilenler kazanılabilir.

Öyle bir hayat yaşayalım ki yaşamakla ölmek aynı güzellikte olsun. Çünkü nasıl olsa insan ektiğini biçecektir. Güzel bir hayat yaşamışsa ölmekten neden korksun..."

Sabri Tandoğan Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.


...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]