Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Evleneceksek, adam gibi bir yuva kuralım .
Gönderen : Nuray
Tarih : 7/30/2022 9:57:33 AM


.
EVLENECEKSEK ADAM GİBİ BİR YUVA KURALIM
Soru-Cevap
Sayın Sabri Bey,

Size daha evvel de bazı konularda danısmısdım. Evlilik konusunu sordummu hatırlamıyorum. Lise mezunu iyi bir cevrede yetismis 40 yasında bekar hic evlenmemis bayanım. Evlenmek istiyorum ancak bir turlu olmuyor ya kendi durumumda biri

Olmuyor ya yası uymuyor maddi durumu uygun olmayınca da problem oluyor kendi alıstıgım bir hayat var. Aile yapımız varlıklı olmamıza ragmen cok mazbut yasıyoruz ben de oyle sade yasamı seviyorum. Gorgulu ekmegini tasdan cıkaran gururlu biri olmasını isterim alacagım kisinin ama bu zamanda bulmak cok zor. Evliligin sadece maddiyata dayalı olmadıgınada inanıyorum ancak kimseye muhtac olmak da istemem. Yapı olarakda cok hassas ince dusunceli biriyim. Siz ne tavsiyede bulunursunuz kendime uygun birini bulma sansım hala varmı ne yapayım. Tanıdık kisiler fazla aracı olmuyor bu konularda iyi olursa Allahdan kotu olursa kuldan bilinir diye. Atasozu vardır ya el elin esegini (ozur dilerim) ıslıkla ararmıs.

En derin Saygılarımla

Nuray

Sayın Sabri Tandoğan Hz'nin cevaben yazdıkları :
**********************************

Sayın Nuray Hanım,

Kıymetli yavrum öyle bir çağda, öyle bir toplumda yaşıyoruz ki evlenmek için çok fazla istek duyulacak bir vaziyet yok. Seni anlıyorum. Herkes gibi senin de sevmeye, sevilmeye, ilgi görmeye, ilgi göstermeye ihtiyacın var. Şöyle bir çevrene bak, aile çevresine, iş çevresine, oturduğun muhite... birbirini gerçekten seven, birbirine gerçekten saygı duyan, birbiri için yüreği titreyen, eşi için gerekirse her an ölümü göze alabilen kaç kişi göreceksin? Dikkatli bak, çevren mutsuz insanlarla dolu. Bir kısmı ayrılmak istiyor, ayrılamıyor. Böyle bir ortamda yapılacak en güzel iş aklı başında, efendi, ciddi, çalışkan, faziletli, kültürlü, ince, zarif, medeni bir insan olabilmek. Dikkatimizi bu yöe çevirsek daha iyi olacak. Günümüzde evlilik için can atan, onurunu, gururunu ayaklar altına alan nice genç kızlar var. Bunlar evleniyor da ne oluyor? Sefilleri oynuyorlar, eski günlerini arıyorlar. Karşılarında odun gibi, hayvan gibi maganda bir koca, salla salla vur duvara. Bu it oğlu itlerden mutluluk beklemek biraz saflık, aptallık, gerizekalılık olmuyor mu? Niye ben hayatımı bir hayvana adayayım. Olursa dürüst, temiz, efendi, kültürlü, görgülü adam gibi adam biri çıksın. Olmayacaksa cehennemin dibine. Eğer sen de günümüzün kızlarından biriysen, sinek kadar kocam olsun, başımda bulunsun diyorsan ne diyeyim yavrum bu hayvan magandalardan biriyle evlen de gününü gör. Anandan emdiğin süt burnundan fitil fitil gelsin. Kendine ölümlerden ölüm seç.

Merhum eşimle evlenirken nikah memurunun önünden çıktık, Sıhhiye’deki iki odalı, sobalı evimize geldik. Kapıda durduk. “Bak Rana” dedim, “evliliğe ilk adımızı atmazdan önce seninle bir mukavele imzalayalım. İkimiz de hukukçuyuz.” Rana baktı, “Ne gibi?” dedi. “Rana,” dedim, “şuna karar verelim, şu andan itiaren bu evde ne senin dediğin olacak, ne benim dediğim olacak. Allah’ın ve Peygamberin dediği ne ise o olacak.” Allah’ın huzurunda el sıkıştık. Kırkdört yıllık hayatımız başladı. Bu 44 yıl içinde aramızda en küçük bir münakaşa olmadı. En ufak bir kırgınlık, dargınlık, küskünlük olmadı. Kırk dört yıl bir masal gibi, bir rüya gibi, bir şiir gibi geçti. Şimdi soruyorum sana, sen 40 yıllık ömründe böyle bir evlilik gördün mü, işittin mi, okudun mu, lütfen söyle.

İnsan için hayatta en önemli soru şudur? Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, yaşamakataki amacım nedir, nasıl bir hayat yaşayayım ki sonunda pişman olmayayım. Temiz bir insanın ümitleri hiç bitmez. Pekala, altmış yaşındaki bir kadın da çok güzel, pırıl pırıl, örnek bir yuva kurabilir. Beyaz atlı prensini bekleyebilir. Yeter ki o dürüst, temiz, efendi, kültürlü bir beyefendi olsun.

Diyeceklerim bu kadar. Biliyorum, sözlerim seni kızdıracak. Ama neyleyim ki benim samimi kanaatim böyle. Karar senin yavrum.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]