Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : "Birleşiniz insanlar, kardeş gibi olunuz."
Gönderen : Nuray
Tarih : 3/22/2017 2:20:05 PM


.




Kiymetlilerin kiymetlisi,varligi, sevgisi, ilgi ve sonsuz bilgisiyle can yoldasimiz olan cok degerli hocami sevgi ve saygiyla selamliyor, her daim saglik,mutluluk ve huzur icinde olmanizi diliyorum.


Canim efendim,yine yazmakta gecikerek sizi uzdugum icin affiniza siginiyorum. Elimden geldigince,yurtdisinda yasamanin bana neler hissettirip,dusundurdugunu musaade ederseniz paylasmak isterim. Uzun yillar once buralara geldigimde katiyyen alisamayacagimi,alissam bile sevemeyecegimi dusunup kahirlanirdim. Bunun nedeni dil bilmemek falan degildi,cunku gereken dilse ogrenilirdi,ama ogrenildiginde kiminle konusulacakti?Cunku insanlar bana cok soguk hatta itici geliyordu. Tabii insanin dogup buyudugu topraklari ve tum sevip tanidiklarini arkasinda birakip,baska iklimlere gocup orada kok salmaya baslamasi kolay olmuyor. Seneler boylece gecip,koprulerin altindan cok sular akti.Belcikalilar degismedigine gore ben kendim degismisim.Simdi hic onlari soguk ve itici bulmuyorum.Aksine iclerinde cok degerli buldugum,sevgi ve saygiyla bagli oldugum insanlar da var.Insanin milliyetine degil,sahip oldugu insani degerlere bakiyorum.Zaten tum dunya Allah'in mulku,herkes onun kulu degilmi? Cok degerli hocam,hemen burada size de tesekuru bir borc bildigimi belirtmek isterim.Cunku bende ki emeginiz o kadar fazla ki.Allah'in insana en buyuk lutfu bir kamil mursitmis.Sahsinizda o mursidi bulduguma inaniyorum.Tavsiye ettiginiz kitaplari gece yarilarina kadar buyuk bir istekle ve tekrar tekrar okuyorum .Ogrendiklerimi uygulamaya calisiyorum. Efendim dualarinizi lutfederseniz cok memnun olurum.Sizi ve dostlari ve Cigdem Hanimefendi'yi en icten duygularla selamlarim.Hasret ve hurmetle mubarek ellerinizden operim.


--------------------------------------------------------------------------------


Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :


Sayın Nuray Hanım,


Sevgili yavrum, içindeki güzellikleri ve manevi değerleri kaybetmeden Belçika’ya intibak etmene memnun oldum. Her yer Allah’ın mülkü. Herkes Allah’ın kulu ve bizim kardeşimiz. Nasiboldu bütün Avrupa ülkelerini gezdim. Hiçbir yeri yadırgamadım. Hiçbir insan bana ters gelmedi. Onların hepsi bizim kardeşimiz değil mi? Kıymetli yavrum, hayatta önemli olan insanları olduğu gibi kabul etmek. Büyük veli Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri de öyle demiyor mu?



“Deme neden bu böyle


Yerincedir o öyle


Mevla görelim neyler


Neylerse güzel eyler”



Mübarek sultan bu bir iki mısrada bize muhteşem bir dünya görüşü sunuyor. Hayatı, insanları olduğu gibi kabul etmek. Tabiat alemine bakalım. Dünyanın en güzel çiçeği hangisi? Gül, değil mi? Ama gülün hemen yanıbaşında diken var. Yıllar önce Zeki Müren’in bir şarkısı vardı:



“Dikensiz gül olmazmış”



diye. Olmuyor yavrum, çünkü o dikenlerin de bir görevi var. Önemli olan hayatı, olayları, insanları bir kompozisyon içinde görebilmek. Hayatta herşey zıddıyla biliniyor. Bize çelişki gibi görünenler aslında birbirini tamamlıyor, birbirine hizmet ediyor. Biraz önce çok sevdiğim Hülya kızımın mailini bilmem okudun mu? Sevgili yavrum, küçücük yaştan itibaren çektiği ıstırapları, aşadığı çileleri, döktüğü gözyaşlarını anlatıyordu. Onları okurken ben de ağladım. Ama olaya objektif olarak bakarsak ne göreceğiz? Bütün büyük insanların arkasında büyük çileler var. Resulullah Efendimizi düşünelim. Hazret-i İsa’yı, Hazret-i Meryem’i, Hazret-i Musa’yı, Yunus’u, Mevlana’yı düşünelim Atatürk’ü düşünelim. Onların çektikleri o dev gibi ıstırapları düşünelim. Onlar olmasaydı o büyüklüğe erişebilirler miydi? Önemli olan büyük bir problemle karşılaştığımız zaman kimseye küsmeden, darılmadan, gücenmeden paniğe kapılmadan kendi kendimize “Haydi” diyeceğiz, “Besmele de, ve işe başla. Allah insana kaldıramayacağı yükü vermez.”



Olay böyle yavrum. Bu problemler ömür boyu devam edecek. Şu anda saat gece 4’ü 20 geçiyor. Ve ben canımı dişimi takarak sizlerden gelen soruları cevaplandırmaya çalışıyorum. Evimin içi eczane gibi. Mütemadiyen ilaç alıyorum. Ama içimde tertemiz bir heyecan var, beyaz güller gibi, pırıl pırıl. Belki diyorum bir insan kardeşimin derdini paylaşırım. Gözyaşına ortak olurum. Bunu düşünmek bile beni öylesine mutlu ediyor ki. Bazan düşünüyorum acaba hayatta benim kadar mutlu insan var mı diye? İnsanlarla beraber olamak, onların sıkıntısını gidermek, ıstırabını paylaşmaktan, sevinçlerine ortak olmaktan daha güzel ne olabilir? Hiç istisna olmadan bütün insanlar güzel. Hepsinde ayrı ayrı ne muhteşem yönler var. Her doğan çocuk dünyaya melek olarak geliyor. Ona şu veya bu negatif niteliği kazandıran yerine göre aile oluyor, okul oluyor, bozuk müesseseleriyle toplum oluyor. Tek kültür vasıtası gazete ve televizyon olan insanlarda birtakım ruhi ve akli dengesizlikler görüyorsak bütün kabahat o zavallı insan kardeşlerimizin mi? Mütemadiyen zehir alıyorlar. O, melek gibi dünyalarına mütemadiyen negatiflik yağıyor. Sonra ortaya istemediğimiz durumlar çıkıyorsa bütün kabahat onların mı acaba?


Sevgili yavrum, mümkün olduğu kadar çevrendeki güzellikleri gör, özümle. O insanalrı daha yakından tanımaya çalış. Onlara geniş bir perspektiften bak. Göreceksin ki onların içinde de ne asil, ne temiz, ne güzel insanlar var. Ben, Avrupa ülkelerini gezerken o kadar zarif, o kadar ince, o kadar hassas insanlar gördüm ki onları düşünmek bile, hatırlamak bile içimize huzur ve mtluluk rüzgarları estiriyor. Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu aaabir şiirinde



“İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşamaz aziiiz şair,


İnsan alemde insanları sevdiği müddetçe yaşar.”



diyor. Yunus ne güzel söylemiş:



“Gelin tanış olalım


İşi kolay kılalım


Sevelim, sevilelim


Dünya kimseye kalmaz”



Lise yıllarında yazdığım bir şiirde



“Duyuyor, biliyor, inanıyorum ki


Yaşamak sevgilerle güzel


El ele tutuşup ilan edelim


‘Aşk gelicek cümle eksikler biter’”



diyordum. Ve ilave ediyordum



“Hepsinin derdini paylaşmaya hazırım


Ne kadar kederli varsa kainatta


Sarmak, sarmak ister onları kollarım


Sıcacıktan, kardeşçe, dostça”



Sevgili Nuray yavrum, ne olur maillerini bu kadar uzatma. Sonra merak ediyorum. Şunu iyi bil ki biz senin çok, ama çok seviyoruz. Bütün günlerin sağlık, huzur ve mutluluklarla dolsun, kıymetli yavrum...



Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]