Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Yemeğin edepleri.
Gönderen : Sabri Babadan Cevap
Tarih : 9/28/2016 10:14:28 PM


.


YEMEĞİN EDEPLERİ



-Efendim, siz yemeği bir estetik olay olarak yorumluyorsunuz, değil mi?




-Evet. Yemek olayına sadece bir karın doyurma olarak bakmak doğru değildir. Yemek bir güzel sanattır, yemek bir aşktır, yemek bir şiirdir, yemek bir coşkudur. Yemek pişirirken ona şarkılar söylemeli, aşk melodileri fısıldamalıdır. Yemek bundan anlar mı? Anlar! Nasıl ki anne karnındaki bebek anne baba kavgasını algılıyor, içerde yüzünü buruşturuyorsa yemek de çıkan bu pozitif elektrikten etkilenir. Bir hanım, gerginken, sinirliyken yemek pişirmemelidir. Yoksa ondaki negatif elektrik o yemeği yiyen herkese sirayet eder. Yemeğin sunuluş tarzı da çok önemlidir. Son derece edeple sofraya getirilmelidir, sofra düzeni, bardaklar, tabaklar her şey birbiriyle uyumlu olmalıdır.



Yemek yemenin de edepleri vardır. Acıkmadan yememeli, önünden yemeli, otururken çok edepli olunmalı, ağızdan geriye birşey çıkarmamalı, mümkün olduğu kadar yerken az konuşmalıdır. Önüne getirilen yemeği sevmese, hoşlanmasa bile onu tenkid etmemeli, kendine ayrılan kısmı az veya çok diye nitelendirmemeli, tam olarak doymadan sofradan çekilmelidir. Eğer çok az yiyecekse onu en baştan söylemeli, önüne dökülenleri, tabağındaki her taneyi yeyip bitirmelidir. Başkasının yeyiş tarzına ve yemeğine bakmamalıdır.


Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Rahmet ve Şefaat Gani Gani Onun ve Hakka Göçen Yakınlarının Üstlerine Olsun.


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]