Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Domatesimize kıyanlar Allah’ından bulsunlar.
Gönderen : Ersin Ödemir
Tarih : 6/30/2016 12:49:05 PM


.


Çok değerli büyüğüm,


 


 


 


Bir ziraat mühendisi tarafından yazılmış bir maili okudum ve sizinle paylaşma ihtiyacı hissettim.Yerli malı sandığımız domateste bile ne kadar dışarıya bağımlı olduğumuzu anlatan ibret verici bir mail. Aynen aktarıyorum.


 


 


 



"Domates tohumunu alıp, fide haline getirip, başta sera üreticilerine satan bir firmanın yetkilisi olarak sizlere kendi öz malımız zannettiğimiz domatesteki dışa, dolayısıyla dövize bağımlığımızın hikayesini anlatmak isterim.

Domates tohumunu İsrail ya da Hollandalı firmalardan döviz bazında satın alarak işe başlarız. Bu tohumu ekebilmek için gerekli makineyi İspanya'dan ithal etmişiz. (Conic Sytem'den). Tohumun ekileceği harç olan Torf'u Kuzeyden, Baltık Cumhuriyetleri'nden ithal ederiz, Torf'un içine koyacağımız harçlardan biri olan Vermikulit, Güney Afrika'dan ithal edilip ülkemize İsrail üstünden getirilir. Bu harçları içine koyacağımız straforun plastik hammadesi dışardan ithal edilir. Tohum ekilip fide olurken gerekli gübre ve zirai ilaç yurtdışından ithal gelir. Isıtmak için kullandığımız LPG yine öyle, en sonunda hazır hale gelen fideyi kutulayacağımız kutu hammaddesini de International Paper'den aldığımızı görürsünüz; daha domatesin fide aşamasındaki durumu budur.

Belki daha unuttuklarımız da olabilir. Seraya aktarılıp dikilen domates fideleri topraksız kültürde yetişecekse toprak niyetine kullanılan yataklar da Hollanda'dan ithal edilir. Sera konstrüksiyonları (çelik sera demirleri) dışardan ithal edilir, üstüne çekilen plastik de öyle. Yerli üretilse bile içine katılan UHD katkı maddesi İsviçre'den getirilir. Tozlama için gerekli Bambus Arıları Hollanda'dan alınır. Gübreleme ve sulama için ekipmanlar İsrail, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerden ithal edilir. İlaçlar Syngenta, Bayer, BASF Sumitome gibi dünya ilaç devlerinden alınır. Isıtma için kömür Rusya'dan gelir, taşıma için ambalaj ve petrol veya araçları saymayalım. Toprak yerine yetiştirme ortamı (topraksız kültür) olarak "Kaya yünü" kullanılırsa bu da dışardan geliyor. Geriye işçilik kalıyor, korkarım onu da bir gün ithal edeceğiz.

Basit bir domatesin büyük şehirlere gelene kadar geçen 120 günlük hikayesinin arkası böyledir. Dikkat edin uzay aracı üretmiyoruz, basit öz malımız sandığımız, ülkemiz toprağında domatesi üretiyoruz. Bu, dünya ekonomilerinin mal üretiminde ne kadar birbirine entegre olduğunu gösteriyor. 


 


İhraç ettiğimiz mallar içinde yerli katkı payı oranını yükseltmek için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Domates bile olsa.....

Antalya İhracatçılar Birliği-Yönetim Kurulu Üyesi - Ziraat Mühendisi C.Ö."



 


 


 


Bir şey eklememe gerek olmadığını düşünüyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Ellerinizden öperim.


 


 


 


Ersin Özdemir





Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :


Sayın Ersin Özdemir,


29.6.2006 tarihli mailinizi aldım.


Kıymetli yavrum, keşke bu senin mailini Türkiye’de vatanını seven, bayrağını seven, insanlığını, efendiliğini haysiyetini kaybetmemiş ne kadar insan varsa onlara gönderebilsek. Kendi domatesimize kıydık. Çocukluğumuzda yediğimiz o inanılmaz güzellikteki domatesler bu rezil, bu şerefsiz, bu içi bembeyaz Allah’ın belası domateslere terkedildi. Bu, şerefsizliği yapanlar Allah’ın en büyük belasına uğrasınlar. Şu sebep oldukları rezil domatesi yesinler de kanser olsunlar, vücutlarından dökülsün. Türkiye’de bir tek namuslu gazete çıksa bu şerefsiziliğe aylarca manşet atsa yine az gelir. Bilseniz sayın Özdemir, bu olay beni ne kadar üzüyor. Aklıma geldikçe vatana bu ihaneti yapan kimselere lanetler okuyorum. Allah onların iki dünyasını cehennem etsin. Bizi, bu şerefsizlerin ellerine bırakan sözde siyasilerin de iki dünyada yüzü gülmesin. Ne diyeyim yavrum, ıstırabım o kadar büyük ki.


Beni anlayacağını ümid ediyor, selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Sabri Tandoğan Efendi Hz.


Aziz Ruhları Şad Olsun


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]