Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Sohbet notları...
Gönderen : Fatmagül Çuhadar
Tarih : 5/19/2015 1:28:21 PM


Yakacık’ta Bir Yaz Günü


(Güzel bir yaz günü… İstanbul, Yakacık / Ayazma’da Pideci Kadir Usta’nın mekânındayız… Asırlık çınarlar, çamlar, ıhlamur ağaçları ve sakız ağaçlarının gölgesinde oturuyoruz. Sohbetimize kuşlar da tatlı ötüşleri ile eşlik ediyor. Değerli büyüğümüz anlatıyor…)


Bir insan kendini sadece kuşların güzelliğine adarsa bir ömür yetmez. Çünkü o kadar güzel kuşlar var ki, o kanatlarındaki renkler, o kadar güzel bir araya gelmiş ki… Her şey bunun gibi. Kedilerin tüylerindeki güzellik… Meselâ o beyaz ayıların güzelliğini seyretmeye bir ömür yetmez. Çiçeklere bakacak olursak, hangi birinin güzelliğini görmeye bir ömür yeter.


Biz orta birde idik. Sema Hanım isimli bir resim öğretmenimiz vardı. Bize büyük ressamların resimlerini gösterir, tanıtırdı. Bir gün Sema Hanım Leonardo Da Vinci’nin ‘Mona Liza’ tablosunu getirdi. Ben o tabloya hayran oldum. Hemen bir ‘Mona Liza’ tablosu aldım. O günden bu yana her gün, ondaki güzelliğe baktım, doyamadım.


Lisede bir müzik öğretmenimiz vardı, Faik Canselen. O da Almanya’da Beethoven’i ihtisasına konu almış. Onu öğrenmiş. Bize büyük müzisyenleri tanıttı. Beethoven’in ‘Dokuzuncu Senfoni’ sini bize sevdirdi. Hâlâ dinledikçe heyecan duyarım.


İşte Yunus bunun için, “Cümle yerde Hak nazır, göz gerektir göresi.” diyor. Yeryüzüne gelen her insanın ayrı bir meziyeti, ayrı bir güzelliği var. İş onu görebilmekte. Dünyada en güç şey, görmeyi öğrenmek…


—Efendim, görmeyi nasıl öğrenir insan?


Sabri Tandoğan: Dikkatle… Meselâ, bir elma al önüne, onu incele. Orada, inanılmaz inceliklerdeki renk farkını görmeye çalış. Farkındalıkları görebilmek önemli…


—Efendim, dikkatin derecesi nasıl artar?


Sabri Tandoğan: Çok küçük yaştan itibaren veya farkına vardıktan sonra, dikkatli olmaya çalışarak. Meselâ ben, önüme bir mum koyardım, dakikalarca ona bakardım. Bir obje alacaksın, önüne koyacaksın, dakikalarca ona bakacaksın. Azize Teresa diyor ki, “Gelin bir anımızı imanlı geçirelim. Bir an sadece Allah’ı düşünelim. Rilke “Görmeyi öğreniyorum. diyor. Öyle basit bir iş değil görmeyi öğrenmek.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]