Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Sayın Gülden Bulut Hanım'dan aldığımız sunum
Gönderen : Gülden Bulut
Tarih : 4/3/2015 10:18:05 PM


Sevgili BABACIĞIM ve Değerli Dostlar;

Birlik,beraberlik ve hayır dualarla selamete ermeyi ,Rabbimizden yar ve yardımını üzerimizden esirgememesini niyaz ediyorum...Cumamız mübarek ola.

FATİH SULTAN MEHMED'E NASİHATLER

Ey benim oğlum!

İnsandaki akıl ve konuşabilme yeteneği, ona verilmiş olan lütuf ve ikramları tek başına özetleyebilir. Hayatlarının eksilip, ömürlerinin tükenmesinde, insanla hayvan arasında pek fark yoktur. Ama, hem akıl, hem hayatın yürüyüşleri her ikisinde aynı değildir. Çünkü, insan ömrü eksildikçe, kişinin akıl, bilgi ve tecrübeleri çoğalır. Hayvandaysa, hiçbir gelişme göze çarpmaz. Bu yüzden, aralarında büyük farklılıklar ortaya çıkar.

...

Ey oğul! Kişioğlu, gençlik yıllarında işlediği kabahatleri genellikle düşünüp taşınmadan işler ve yaptıklarından pişmanlık duymaz. Fakat, sonraları bunları hatırlayınca, bu suçlar kişinin kalbine hançer gibi saplanır ve canını sıkarlar.

...

Ara sıra yüce ecdadımı hatırladığım olur. Benden sonra senin ve senden sonra gelecekler, yani neslimizin âkıbeti nasıl olacak, soyumuz nasıl sürüp gidecek diye düşünürüm. Özellikle bunu, yani neslimizin geleceğini sürekli olarak düşünürüm. Bugüne kadar saygı, hürmet ve bağlılık görerek geldik. Bugünden sonra da aynı şekilde devam etmemizi arzularım. Nasıl doğup, nasıl geldiysek, yine öylece gidelim isterim.

...

Dedem Sultan Yıldırım Beyazıt, sadece kılıcına güvenmeyip, tedbirini de onunla birlikte alıp, birazcık aklını da kullanabilmiş olsaydı, Timurlenk hadisesi meydana gelir miydi? Bu hadise meydana gelmemiş olsaydı, bizim açımızdan daha iyi olmaz mıydı?

Güçlü ve kuvvetli olmak iyidir. Fakat kuvvet, aklın emrine verilmelidir.

...

Beni böyle sapasağlam olarak ihtiyarlığa ulaştıran iki şeyi iyice tecrübe etmiş ve bir âdet hâline getirmişimdir. Bunlardan biri, az yemek yemek. Diğeriyse, yediklerimi sindirmek için ister sabah, ister akşam, bulunduğum yerde durmayıp, bazen atla, bazen de yaya olarak gezip dolaşmamdır.

Ey oğul! Senin de, bu tavsiyeme uymanı ve benim gibi yapmayı ihmal etmemeni istiyorum.

...

Çocukluğumda çok akıllı bir lalam vardı. Bana bir gün çok ilginç bir hikâye anlattı. İstersen, burada ben de, sana anlatıvereyim:

Bir gün demircinin biri dükkânında büyük bir yılan görür. Tabiî, görür görmez eline geçirdiği törpüyle yılanın üstüne yürür. Törpüyle yılana vurur ve yılanın kuyruğunu koparır. Kuyruğu kopan yılan kaçar gider, bir yerde gizlenir. Gece olunca, gizlendiği yerden çıkıp, "Demirciyi uyur bulur ve sokarım, böylece kuyruğumun intikamını almış olurum." diye düşünerek demirci dükkânına girer. Demirciyi dükkânda bulamayınca, "Benim kuyruğumu kesen aslında buydu." diyerek ortalıkta rastladığı törpüye saldırır ve törpüyü kemirmeye başlar. Dişleri gıcırdadıkça, törpüyü yaralıyorum sanıp daha fazla kemirir ve dişlerini dibine kadar törpüler. Ağzından akan kanı da törpüden akıyor sanıp, "İntikamımın acısını çıkarıyorum." diyerek daha çok sevinir. Biraz sonra dişlerinin dibi ve eti ağrımaya başlayınca durumu anlar. Akan kanların da kendinden olduğunu fark eder. Tabiî, artık iş işten geçmiş, dert birden ikiye çıkmıştır. Önce kuyruk kopmuş, onun ardından da dişleri gitmiştir.

Bence, gençlerin gençlik dünyaları da hemen hemen buna benzer. Çünkü, çoğu zaman, kendilerine zarar verecek işlere heveslenirler. Her işi, her olayı yerli yerince doğru olarak ölçüp, tartacak olanlar büyüklerdir.

...

Bir an bile olsa, sakın adaleti elinden bırakma. Çünkü, yüce Allah da âdildir.

...

Padişahlar, elinde terazi tutmuş bir kimseye benzerler. Asıl padişah odur ki, elindeki teraziyi doğru tuta.

...

Eğer, bütün nasihatlerimi tutarsan, Allah'ın emir ve arzusuyla, bu dünyadan ayrıldığın vakit şüphesiz cennete lâyık bir insan olursun.

...

Sultan Murat Han



Hürmetlerimle.

Kızınız;Gülden BULUT.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]